Groen-minister wil af van forfaitaire wegenbelasting, maar wil iets anders in de plaats

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De wegenbelasting is al een hele poos een belangrijk onderwerp van discussie. Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) wil graag af van de jaarlijkse wegenbelasting en benadrukt de voordelen van de een kilometerheffing.

"Als we 20 procent van de mensen kunnen overtuigen om zich op een andere manier te verplaatsen dan met de auto of te carpoolen, dan zouden we al geen files meer hebben."

"In Brussel heeft de helft van de mensen al geen eigen wagen meer en autodelen zit daar absoluut in de lift, eerder dan zelf een auto bezitten. We investeren massaal in het openbaar vervoer in Brussel", aldus Elke Van den Brandt in de Zevende Dag.

Er zijn enorme winsten te maken met de kilometerheffing

"Veel mensen denken dat wij een extra belasting willen invoeren, maar momenteel betaalt iedereen belastingen, met name je wegenbelasting die je elk jaar betaalt. Dat is een forfaitair bedrag of je nu veel of weinig rijdt."

"In plaats van zulk een vast bedrag, willen wij daar een variabel tarief van maken zodanig dat je mensen die bijvoorbeeld op een andere manier naar hun werk gaan, daar ook financieel voor beloont. We willen dat graag samen met Vlaanderen doen. Uit de studie van de Vlaamse regering blijkt dat er enorme winsten te maken zijn met die kilometerheffing, namelijk tot 2,17 procent meer groei voor enkel Vlaanderen."