Griepepidemie teistert ons land: ‘Bij deze symptomen onmiddellijk naar je huisarts bellen’

door: PMN
Het is weer zover. Er is in België een griepepidemie uitgebroken. Dat betekent dat huisartsen dagelijks gemiddeld twee patiënten over de vloer krijgen die de griep hebben.

‘De meest recente gegevens van het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano laten zien dat de griepactiviteit voor het eerst boven de epidemische drempel ligt’, staat er te lezen in Gazet van Antwerpen. 

‘Tussen 20 en 26 januari 2020 hebben ongeveer 245 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor symptomen van griep (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.)’

De epidemische drempel van 153 raadplegingen per 100 000 inwoners is dit jaar zo voor het eerst overschreden. “De epidemie staat dus (hoogstwaarschijnlijk) voor de deur, maar we kunnen pas officieel van een epidemie spreken als de drempel 2 opeenvolgende weken overschreden wordt”, klinkt het.

De verwachting is dat er de komende weken nog een pak meer mensen besmet zullen raken met het griepvirus. Elke winter heerst er in ons land een epidemie van griep die ongeveer 3 tot 10% van de bevolking treft en gemiddeld een 8-tal weken duurt.

Wie de griepsymptomen heeft wordt aangeraden om meteen contact op te nemen met de huisarts. Was verder regelmatig je handen met zeep en blijf thuis. Zo kan je vermijden dat je ook anderen gaat besmetten. Griep wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Antibiotica hebben in dit geval geen nut!

Tags griep