Johan Vande Lanotte heeft oplossing gevonden: “Dit is hoe we België kunnen hervormen en doen werken”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Hoe langer een nieuwe federale regering uitblijft, hoe minder Belgen er nog in geloven dat die er ooit zal komen. Het toont aan dat de partijen op federaal niveau verder dan ooit van elkaar staan.

Iedereen raakt het er ook stilaan over eens dat het systeem niet meer werkt. Johan Vande Lanotte (SP.A), eerder al informateur, pleit voor een grote staatshervorming.

Vande Lanotte vergelijkt het met een huis dat er al staat van in de jaren ‘70. “Het huis afbreken is niet nodig”, zegt Vande Lanotte in de Afspraak op Vrijdag. “Maar je moet het wel strippen en helemaal renoveren. Zo doet men dat met een huis dat vijftig jaar oud is.”

“Ik denk dat je de structuur moet veranderen. Ik kan aan mijn studenten de structuur niet uitgelegd krijgen. Als ik over Brussel moet beginnen, slaan ze tilt. Als ik al aan mijn studenten niet kan uitleggen, dan werkt het niet.”

“Mijn idee is om vier gewesten te maken en vier deelstaten met één unie die de verantwoordelijkheid heeft. Je hebt dan Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Duitstalig België. De staatsstructuur moet de realiteit weergeven. Maar vandaag is Brussel een identiteit op zichzelf geworden. Eén parlement en één regering, heel simpel. Alles dateert nog van de jaren ‘70 en dat werkt vandaag niet meer."