Jan Jambon reageert erg boos: “Men gaat Vlaanderen financieel benadelen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister-president Jan Jambon is niet te spreken over een plan van Europa. Hij reageert fors.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schreef een kritische brief aan aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De krant ‘De Morgen’ kreeg de brief in handen.

Jambon maakt zich zorgen om de Green Deal. Het is een allesomvattend, ingrijpend en hyperambitieus klimaatplan waarmee de nieuwe Europese Commissie het continent op sleeptouw wil nemen na de brexit. De deal moet het komende decennium zorgen voor 1.000 miljard euro aan duurzame investeringen. Alle lidstaten en sectoren van de Europese economie moeten drastisch vergroenen. Tegen 2050 moet Europa dan klimaat-neutraal zijn.

“Ik kan alleen besluiten dat uw voorstel Vlaanderen financieel zou benadelen en geen rekening houdt met de grote investeringen die we al gedaan hebben om onze economie te transformeren en onze uitstoot te verlagen", schrijft Jambon in de brief, die er overigens komt namens zijn volledige regering.

De woordvoerder van Jambon wil het nog wel wat verduidelijken. "We staan achter het uitgangspunt van de Green Deal, maar we hebben een aantal bezorgdheden over de uitwerking ervan. Die bezorgdheden willen we ruim op voorhand kenbaar maken bij Europa."