We staan met z'n allen opnieuw langer in de file en vooral op deze plaatsen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vorig jaar is het verkeer in België opnieuw toegenomen. De filezwaarte ging omhoog en er zijn meer structurele filezones. Dat blijkt uit cijfers van Jaarverslag Verkeersindicatoren 2019 van het Vlaams Verkeerscentrum.

Er is vorig jaar opnieuw verkeer bijgekomen op de Vlaamse snelwegen, vooral tijdens de spitsuren. Aangezien grote delen van het wegennet volledig verzadigd zijn, ging de filezwaarte zo weer omhoog. 

Vooral tijdens de ochtendspits namen de files toe, in Brussel en Antwerpen met gemiddeld 8%.  De gemiddelde ochtendfile bedrfaagt nu al 155 kilometer, dat is 5 km langer dan in 2018. De gemiddelde avondfile is 119 km lang, wat dan weer 4 km korter is dan het jaar voordien.

Hier nam de fileduur het sterkst toe

De structurele knelpunten die in 2019 grote stijgingen lieten optekenen wat betreft fileduur op werkdagen zijn de R1 richting Gent ter hoogte van Antwerpen-Oost (50 minuten meer file dan in 2018), de E313 richting Antwerpen in Wommelgem en de E40 richting Brussel tussen Sterrebeek en St.-Stevens-Woluwe (+40 minuten). Op de R2 voor de Tijsmanstunnel richting Nederland daalde de fileduur dan weer met een halfuur, op de E314 richting Nederland in Wilsele zelfs met 40 minuten. Dat meldt het Agentschap Wegen en verkeer.