Viroloog schetst geen leuk vooruitzicht: "Tot die tijd kan het coronavirus uitbraken blijven veroorzaken, dat risico blijft"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Het coronavirus is een bijzonder moeilijk te bestrijden virus omdat de verspreiding vaak gebeurt door mensen die weinig of geen symptomen hebben. Viroloog Steven Van Gucht schetst geen al te leuk toekomstbeeld: 'De druk op het land gaat continue zijn'.

"Dit virus is een reis rond de wereld aan het maken, dit is een pandemie. Ook al kan je je land tijdelijk vrij maken van dit virus, toch gaat de druk op uw land continue zijn", vertelt Steven Van Gucht in Terzake op Canvas.

"Dit virus gaat voortdurend terug binnen willen komen zolang een groot deel van de wereldbevolking niet besmet is geweest en immuun is tegen dit virus, kan dit virus blijven circuleren en uitbraken veroorzaken. Die druk, dat risico blijft dus."

Geluk gehad met SARS-virus

"Het SARS-virus is uitgeroeid en daar hebben we geluk mee gehad. Dat was ook heel besmettelijk, maar makkelijker te controleren omdat mensen die SARS ontwikkelden pas infectieus waren op het moment dat ze zeer zwaar ziek waren. Dat kon dus mooi ingedijkt worden."

"Het merendeel van de initiële verspreiding van het coronavirus gebeurt door mensen die weinig of geen symptomen hebben. Wanneer het aan de oppervlakte komt, dan zit het virus meestal al vrij wijd verspreid en dat is de moeilijkheid."