PVDA komt meer zeer opmerkelijk voorstel over ziektebriefjes: “Waar wacht de regering nog op?”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
PVDA komt met een opmerkelijk voorstel opdraven. Het voorstel komt van Sofie Merckx, huisarts en volksvertegenwoordigster voor de partij.

Sofie Merckx stelt voor om tijdens de coronacrisis de ziektebriefjes op te schorten. “Als huisarts staan wij elke dag aan de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus. We hebben te kampen met een sanitaire urgentie, maar verliezen enorm veel kostbare tijd en energie aan de administratieve rompslomp voor het schrijven en versturen van ziektebriefjes”, aldus Sofie Merckx, zelf actief in een van de elf groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk. 

“Deze tijd moet naar zorg en opvolging van onze patiënten gaan. Ons land moet hier het voorbeeld van Zweden volgen, waar de regering besliste om alle ziektebriefjes van minder dan 14 dagen tijdelijk te laten vallen. Waar wacht de regering bij ons op?”. 

Ziekteverlof
België is één van de laatste landen waar je nog steeds voor elke dag ziekteverlof een doktersattest aan je werkgever moet voorleggen. In tijden van Corona is het volgens Merckx tijdsverlies.  “Deze maatregel is dringend omdat het aantal patiënten elk dag sterk toeneemt.”“

Tijdsverlies
“Er zijn ook steeds meer patiënten die met milde klachten preventief thuis moeten blijven tot de symptomen volledig verdwenen zijn. Zo had ik net nog een patiënt aan de lijn. Hij heeft last van keelpijn en sinus problemen. Aangezien hij mogelijk besmet is, moet hij thuis blijven en daar heeft hij vandaag dus nog een briefje voor nodig. Wij verliezen daar veel tijd mee”.

Honderden patiënten
“Honderden patiënten zijn ziek en vragen onze zorg en ondersteuning, maar wij verliezen onze kostbare tijd aan administratie en logistiek. We moeten die tijd kunnen vrijmaken om te luisteren, uitleg te geven over het corona-virus, de symptomen bij onze patiënten op te volgen en hen gerust te stellen waar het kan, en door te verwijzen naar spoed waar het moet”.