Philippe Muyters: “België heeft geneesmiddel tegen corona klaar, maar we mogen het niet gebruiken”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Marc Van Ranst denkt dat het nog minstens een jaar zal duren vooraleer we het gewone leven weer kunnen aanvatten. Dat kan dan pas omdat het nog zo lang duurt voor we een vaccin hebben tegen het coronavirus.

Vlaams Parlementslid Philippe Muyters (N-VA) is er niet over te spreken dat het nog minstens een jaar zal duren voor we een vaccin hebben tegen het virus. Hij dringt erop aan dat de procedure voor de testing van een geneesmiddel tegen COVID-19 versoepeld en versneld wordt. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een antistof ontwikkeld die de binding tussen COVID-19 en menselijke cellen kan verhinderen.

Door de huidige procedures kan het nog een jaar duren voor het geneesmiddel beschikbaar is. Muyters wil dat de procedures aangepast worden. "De coronacrisis is op zijn piek en er vallen dagelijks doden over de hele wereld”, reageert Muyters. “We moeten toch in staat zijn om de antistof die VIB ontwikkelde sneller en flexibeler te kunnen testen. Het is bijna cynisch dat we nog meer dan een jaar lang mensen moeten zien sterven, die waarschijnlijk gered zouden kunnen worden door VIB. Het momentum is nu. Nu kunnen we de expertise gebruiken en uitbouwen. Dat mogen we niet verloren laten gaan."

“De veiligheid van geneesmiddelen staat uiteraard centraal, maar het is perfect mogelijk om door samendrukking en parallelle trajecten een aantal processen te versnellen. VIB heeft daar een aantal zeer goede denkpistes over. Ook voor hen primeert de veiligheid, ze zijn niet bereid om hun wereldwijde status zomaar te grabbel te gooien. Ze vragen alleen om hun onderzoek sneller nuttig te kunnen maken voor de mensheid", besluit Muyters.