Belg ontsnapt na twintig dagen uit quarantaine in Kamoeroen: "De Belgische ambassade laat me stikken"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Een Belg die op 17 maart naar Kameroen trok om de begrafenis van zijn grootmoeder bij te wonen, geraakt niet terug in België. Naar eigen zeggen krijgt hij geen hulp van de Belgische ambassade.

Toen hij in Yaoundé landde, stond hem de verschrikking van zijn leven te wachten. "We werden ontvangen als oorlogsmisdadigers", vertelt hij anoniem aan La Dernière Heure. "We werden gedesinfecteerd naar een ziekenhuis gebracht, maar de omstandigheden zijn erger dan in een gevangenis."

Hij werd in quarantaine geplaatst, eerst in een hotel, maar na enkele dagen in een ziekenhuis. Dat duurde meer dan twintig dagen. Hij riep voor een test om te bewijzen dat hij drager is of niet, maar dat werd geweigerd, gewoon omdat er onvoldoende testkits beschikbaar zijn. Ondertussen was ook hun paspoort afgenomen.

Samen met enkele andere reizigers ontsnapte hij uit het ziekenhuis. "We moesten uit een raam van vier tot vijf meter hoog springen. Alles wat ik wil, is getest worden en mijn paspoort terugkrijgen. De Belgische ambassade reageert niet, terwijl er toch vluchten naar België zijn."