Marc Van Ranst: “Sommigen gaan het niet graag hebben dat ik het zeg, maar dat zal me een zorg wezen”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Marc Van Ranst waarschuwt dat we ons allemaal aan de regels moeten blijven. Als we dat niet doen dreigt men nog strengere maatregelen dan deze te moeten nemen.

Viroloog Marc Van Ranst probeert iedereen zo goed mogelijk in te lichten over het coronavirus. “Dat is één van mijn belangrijkste taken op dit moment”, legt hij uit in Humo. “Zodra ik een microfoontje opgespeld krijg, weet ik: ik praat ook voor mensen die hoogsensitief zijn, of autistisch. Ook voor de hypochonders, en voor wie smetvrees heeft.”

“De belangrijkste les op dat vlak heb ik van mijn vader geleerd. Een heel nuchtere man, iemand die niet houdt van grote woorden of kleine dingen te verbloemen. ‘Doe maar normaal, manneke’. Dat is ook wat ik op het scherm probeer te doen.”

Mondmaskers
Er is ook heel wat te doen geweest over het dragen van mondmaskers. “In een volgende fase is het best mogelijk dat die nodig zijn”, gaat Van Ranst verder. “Dat probeer ik nu uit te leggen, maar ik heb niet altijd de tijd om uitgelegd te krijgen dat het daarom nu nog niet noodzakelijk is.”

“Ik heb een uitzending van ‘Ter Zake’ of ‘De Afspraak’ nodig gehad om die boodschap over te brengen. Die boodschap heb ik uiteindelijk ook bij het publiek gekregen. Tegen de zin van velen, trouwens, maar dat zal me zorgen wezen.”