Steven Van Gucht tempert de verwachtingen over lockdown: "Mensen moeten beseffen dat het op die manier niet kan"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht stelde een grafiek voor waaruit blijkt, dat mochten we de maatregelen niet genomen, het coronavirus de curve als een piek naar ongekende brengt.

Mocht dat zo geweest zijn, dan was het hier in ons land een horrorscenario geweest. “Dat is niet per se slecht nieuws. Dat toont aan waarom het nodig is wat we nu aan het doen zijn. Wat we met die grafiek willen aantonen is, dat wanneer we weer naar ‘business as usual’ zouden gaan, dat die curve dan opnieuw steil naar omhoog zou gaan", verduidelijkt viroloog Steven Van Gucht bij VTM-Nieuws. 

"Het is nu eenmaal een biologisch feit dat het om een heel besmettelijk virus gaat. We weten dat de meeste mensen nog geen immuniteit hebben en dan kan dat heel snel gaan. Dat is de reden waarom we heel voorzichtig blijven en maar heel geleidelijk een aantal zaken gaan kunnen loslaten.”

Normaliteit
"Het is echt om te illustreren waarom het belangrijk is wat we nu aan het doen zijn. En waarom we inderdaad voorzichtig te werk moeten gaan in de toekomst. De Veiligheidsraad is zich bewust van die curve. Dat is uiteraard niet nieuw voor hen."

"Maar ik denk dat het belangrijk is dat de mensen goed begrijpen dat het niet echt mogelijk is om in één keer volledig terug te keren naar de normaliteit. Het zal een zeer geleidelijk proces worden. Zolang het vaccin er niet is, gaan we hier moeten blijven mee rekening houden. We zullen terug een aantal dingen kunnen gaan doen, maar toch op een andere manier. Dat blijft belangrijk."