Raoul Hedebouw doet verontrustende ontdekking bij bedrijven: “Zo neemt personeel grote risico’s voor hun gezondheid”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
PVDA wil dat mensen die op de werkvloer besmet raken met het coronavirus een beroep moeten kunnen doen op p het stelsel van beroepsziekten. Dat verdedigt de partij in een wetsvoorstel dat de partij vandaag in de Kamer.

Deze erkenning geeft recht op een ruimere inkomensbescherming en een terugbetaling van alle medische kosten. De linkse partij volgt hiermee het advies van de Nationale Academie voor Geneeskunde in Frankrijk.

"Vandaag wordt een besmetting met het coronavirus gelukkig al erkend als beroepsziekte voor personeel uit de gezondheidszorg. Ambulanciers, ziekenhuispersoneel en de werknemers van bijvoorbeeld woonzorgcentra waar een uitbraak van het virus is vastgesteld, komen in aanmerking.” 

“Wij willen dat uitbreiden naar alle sectoren waar mensen aan de slag moeten blijven tijdens de coronapandemie en daarbij fysiek contact hebben met collega's of derden", zegt Raoul Hedebouw, fractieleider voor de PVDA in de Kamer. Met die erkenning zouden werknemers recht hebben op 100% terugbetaling van de medische en hospitalisatiekosten.

Werken in slechte omstandigheden
Hedebouw merkt ook op dat een groot deel van de bevolking verplicht wordt om te blijven werken en dat gebeurt volgens hem vaak in onveilige omstandigheden. "In de sectoren van de voeding, het transport of de veiligheid bijvoorbeeld, maar ook in een aantal niet-essentiële productieketens zijn heel wat werknemers aan de slag. Vaak met een groot risico op besmetting. Dat bewijzen de cijfers: liefst 85% van de gecontroleerde bedrijven houdt zich niet aan de regels om werknemers voldoende te beschermen. 

“Zij houden het land draaiende en nemen daarbij elke dag opnieuw grote risico's voor hun gezondheid. Het is dan ook niet meer dan normaal dat als ze op het werk een besmetting oplopen, dit ook als beroepsziekte erkend wordt. Het kan niet dat getroffen werknemers ook nog eens financieel gestraft zouden worden."