Opgelet! Fraudeurs "verkopen" mondmaskers: Met deze drie tips ontmasker je hen

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Fraudeurs proberen geld te verdienen door op het internet mondmaskers te verkopen. Maar het gaat om valse webshops, waarschuwt het Belgische Centrum voor Cybersecurity.

Aangezien het sociale leven vanaf 4 mei wellicht gedeeltelijk weer hernomen zal worden, gaan mondmaskers een grotere rol spelen. De Lijn en de NMBS zijn bijvoorbeeld vragende partij om mondmaskers te verplichten op het openbaar vervoer.

Veel bedrijven en particulieren zijn dan ook op zoek naar mondmaskers. Maar wie niet oplet, kan bedrogen uitkomen. 

"De afgelopen weken werden 1.165 nieuwe .be-domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren", waarschuwt het Centrum voor Cybersecurity.

Tips

Het Centrum voor Cybersecurity roept op om waakzaam te zijn en geeft drie tips:

"Wees altijd kritisch voordat je tot een aankoop over gaat. Is het product voordeliger dan op andere webshops of gewoon abnormaal goedkoop? Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. De kans bestaat dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is."

"Koop bij voorkeur alleen op webwinkels die je al kent en die te vertrouwen zijn. Een webshop is verplicht om naam, adres en ondernemingsnummer duidelijk te vermelden. Zijn deze gegevens niet aanwezig op de webshop, gebruik hem dan niet."

"Kreeg je een aanbieding toegestuurd via een e-mail of sms’je? Klik dan nooit op de link in dat bericht. De kans is groot dat je naar een valse website of een valse webshop wordt geleid. Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be."