Steven Van Gucht vraagt op te letten aan ouders: “Als je kinderen deze symptomen hebben, bel dan meteen je huisarts”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht heeft donderdag tijdens het persmoment een oproep gedaan aan de ouders. Hij vraagt om als hun kinderen bepaalde symptomen hebben, contact op te nemen met de huisarts.

Kinderen spelen geen belangrijke rol in het verspreiden van het coronavirus. “De rol van kinderen in verspreiden van corona lijkt anders dan bij griep. Daar zijn de kinderen de motor van de epidemie”, legt Steven Van Gucht uit.

“Bij het nieuwe coronavirus is het helemaal anders. We hebben indicaties dat kinderen maar een beperkte rol spelen in het verspreiden. De verspreiding vindt vooral plaats tussen volwassenen. Er zijn heel weinig infecties van volwassenen naar kinderen of tussen kinderen. Wanneer kinderen besmet raken is het meestal heel mild. Ze zijn geen belangrijke verspreiders van dit virus.”

Veilig
Maar toch is het ook niet uitgesloten dat kinderen het coronavirus kunnen krijgen. Er is ook grote ongerustheid ontstaan over een zeldzame aandoening bij kinderen die veroorzaakt zou worden door het coronavirus. “Het is belangrijk om te weten dat het een zeldzame aandoening is”, merkt Van Gucht op.

“Het gaat om een ontsteking van de bloedvaten die getriggerd zou worden door corona. Het is niet zeker dat dit ook zo is. Het kan ook aangewakkerd worden door het griepvirus. Het blijft belangrijk wanneer je kind koorts krijgt, suf is, contact op te nemen met je huisarts. Kinderartsen bevestigen dat het veilig is voor kinderen om terug naar school te gaan. Het risico van corona bij kinderen is vrij beperkt.”