CD&V heeft er genoeg van: "Zowel rechtse als linkse extremisten maken zich hieraan schuldig"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
5G-technologie blijft voor beroering zorgen. Uit onderzoek blijkt dat zowel extreemrechtse als extreemlinkse groeperingen er fake news over verspreiden en oproepen om masten te vernielen.

Volgens cijfers van Agoria werden in Europa al 88 brandstichtingen gepleegd op mobiele telefoonmasten. In België werd in de nacht van 19 op 20 april een zendmast in Pelt in brand gestoken.

Uit het antwoord van Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op een mondelinge vraag van Kamerlid en partijgenoot Sammy Mahdi blijkt dat zowel extreemrechtse als extreemlinkse organisaties fake nieuws verspreiden over 5G-technologie en oproepen tot het vernielen van telecom-masten.

"Het gevaar van dit soort fake news valt niet te onderschatten. De communicatieverstoring door vandalisme van zendmasten kan zware, soms fatale gevolgen hebben, zeker in huidige gezondheidscrisis. Hoog tijd voor een duidelijke infocampagne rond 5G om de desinformatie te counteren", laat Mahdi weten via een persbericht.

Coronavirus

"De rol van anarchistische, anti-technologische bewegingen was ons al bekend. Maar de dreiging komt ook vanuit extreemrechtse hoek, waar men de 5G-technologie verantwoordelijk stelt voor de verspreiding van COVID-19", besluit Mahdi.