Groen razend op minister Ben Weyts: “Hij zet coalitiepartners gewoon voor schut"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Groen is boos na een maatregel van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Die wil besparen op cultuurprojecten in het onderwijs.

Ben Weyts besliste om de volgende ronde van de Dynamo-projecten in onderwijs te schrappen. Via die Dynam-projecten kunnen scholen tot 2.000 euro krijgen voor een cultuurproject waarbij de school samenwerkt met een externe culturele organisatie of een kunstenaar.

Het is een maatregel die men bij Groen niet kan begrijpen. “Concreet betekent dit scholen én de culturele sector vandaag, vier dagen voor de deadline, te horen krijgen dat er geen externe cultuurprojecten op school meer kunnen doorgaan tot februari 2021”, zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.

“Nog een slag in het gezicht voor de noodlijdende cultuursector. Dit is bijzonder ironisch voor een sector die hard is getroffen door corona en voor wie een heropstart wellicht nog lang niet in zicht is.”

"Onwaarschijnlijk wat hij doet"
“De logica van deze beslissing ontgaat ons volledig. Mensen, ook kinderen, snakken naar cultuur. Het is onwaarschijnlijk dat men in het najaar al in grote groepen naar schoolvoorstellingen zal kunnen gaan. Dan zijn kleinschalige cultuurprojecten misschien net dé oplossingen om toch voldoende cultuurimpulsen op school te krijgen. Weyts had hier net nu beter extra in geïnvesteerd in plaats van deze beslissing voorbarig te nemen boven de hoofden van de scholen heen.”

“Weyts zet hiermee ook zijn coalitiepartners voor schut. In 2017 kondigden Ministers Gatz (OpenVLD) en Minister Crevits (CD&V) nog het actieplan Cultuur en Onderwijs: samen voor meer en beter aan dat ervoor moest zorgen dat culturele organisaties en onderwijs meer en beter moesten samenwerken om elk kind in contact te brengen met cultuur. Dit ambitieuze plan krijgt met deze sluikse besparing alvast een flinke knauw."