Steven Van Gucht waarschuwt over katje Lee: "Hondsdolheid is dodelijkste virus ter wereld"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Lee, het katje dat uit Peru werd meegebracht naar ons land, vormt potentieel een groot gevaar indien het hondsdolheid heeft. Dat stelt Steven Van Gucht.

Van Gucht is niet enkel viroloog, hij startte als doctor in de diergeneeskunde én werkte bij het Nationaal Referentielaboratorium voor Rabiës; hij mag zich dus expert in hondsdolheid noemen.

Vandaar dat de VRT hem enkele vragen stelde over katje Lee, dat het FAVV geëuthanaseerd wil zien worden. "Het FAVV heeft gelijk en volgt de procedures. Sinds 2001 is ons land hondsdolheid-vrij en dat willen we zo houden."

"We kunnen niet uitsluiten dat het dier geen drager is, en we kunnen niet bewijzen dat het geen drager is. We moeten uitgaan van het ergste scenario. Hondsdolheid is het dodelijkste virus ter wereld, 100% dodelijk voor mens en dier", aldus Van Gucht, die eraan toevoegde dat de kat na inenting drie maanden in quarantaine had moeten zitten in Peru, alvorens naar België gevlogen te worden.

Coronavirus

Van Gucht maakte ook de vergelijking met het coronavirus: ook bij hondsdolheid kan je al besmettelijk zijn nog voor de eerste symptomen opduiken. Met een krab of een beet kan hondsdolheid vervolgens aan een ander dier of aan de eigenaar worden doorgegeven.