Onrustwekkend probleem bij veel wagens: "Slecht voor de portemonnee én ronduit gevaarlijk"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De helft van de wagens op onze wegen rijdt rond met een bandenspanning die niet correct is. En nog erger: 15% rijdt rond met versleten banden. Dat blijkt uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring.

Touring onderzocht in totaal zo’n 500 voertuigen. Bij 74 van deze voertuigen bleek de profieldiepte onvoldoende. De wettelijke minimumdiepte bedraagt 1,6 mm, maar Touring raadt voor de veiligheid minstens 3 mm aan. "Vanaf minder dan 3 mm wordt het gevaarlijk en gaat de remafstand verlengen, om nog te zwijgen over het sterk verhoogde risico op aquaplaning bij nat weer."

"Ongeveer 15% rijdt rond met versleten banden. Dat is niet alleen slecht voor het milieu en de portemonnee, het is ronduit gevaarlijk."

Bandenspanning

Ook de niet-correcte bandenspanning bij 1 op de 2 voertuigen baart zorgen: "Banden met te weinig druk zijn gevaarlijk: door het grotere wrijfoppervlak kunnen de banden oververhitten en leiden tot een klapband. Daarnaast verslijten te platte banden veel sneller en stijgt de vervuilingsgraad omdat het brandstofverbruik met 7% toeneemt", zegt Touring.

Rafael Nadal

Touring lanceert nu samen met de Internationale Automobielfederatie FIA een nieuwe campagne, "want ondanks alle sensibiliseringsacties verbetert de toestand niet". Er komen affiches met bekende gezichten, voor ons land werd voor tennisser Rafael Nadal gekozen.