Iedereen moet terug naar school: Vanaf deze datum zijn alle scholen weer open

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft een compromis bereikt over de heropening van de scholen.

Voor het kleuteronderwijs en het secundair onderwijs blijft alles zoals het was. Het lager onderwijs kan vanaf 5 juni, met enkele behoorlijke versoepelingen. Ten eerste is er geen verplichting meer om voor elke leerling vier vierkante meter te voorzien. Daarnaast wordt elke klas een contactbubbel en er staat geen maximum op het aantal leerlingen per klas.

Op de speelplaats wordt wel gevraagd om de contactbubbels uit elkaar te houden. “Vorige week leken deze versoepelingen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd. Ik heb die opening met beide handen aangegrepen om uiteindelijk tot dit akkoord te komen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school. Maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoet komen”.

Het kleuteronderwijs kan alle leerjaren opnieuw voltijds opstarten vanaf dinsdag 2 juni. De klasgroep wordt de contactbubbel, ook al zijn er meer dan 20 kindjes. Er moet geen social distancing meer gehandhaafd worden. Leerkrachten moeten geen mondmasker dragen bij hun kleuters, maar wel bij contact met andere volwassenen.

Winst van 30 dagen

“Voor het lager onderwijs hebben we 3 schooldagen moeten inleveren”, erkent Weyts. “Maar eigenlijk winnen we 30 dagen voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders in heel Vlaanderen. Want onder deze versoepelde voorwaarden kan de overgrote meerderheid van de scholen volledig heropenen. Het zal nu veilig én doenbaar zijn om opnieuw alle leerlingen terug naar hun vertrouwde klas te halen”.

De experten van de GEES onderschrijven ook dat de terugkeer naar school belangrijk is voor de algemene, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. De ervaringen uit landen zoals Denemarken en Nederland sterken in de overtuiging dat we kunnen overgaan tot een ruime heropstart van de scholen. 

Secundair blijft met forse beperkingen

Voor het Vlaams secundair onderwijs verandert er niets meer aan de afspraken die de onderwijspartners vorige vrijdag al gemaakt hebben. Vanaf 2 juni kan het 2de en 4de middelbaar 2 dagen per week heropstarten. Het 1ste, 3de en 5de middelbaar zullen in juni nog enkele dagen uitgenodigd worden – met een minimum van 1 dag – om het schooljaar te kunnen afsluiten in hun vertrouwde klas. De norm van 4m² blijft gelden in het secundair onderwijs. Contactbubbels tellen maximaal 14 leerlingen. In het secundair onderwijs wordt naast personeelsleden ook leerlingen sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen.

“Het Vlaams onderwijsveld heeft vorige vrijdag een plan op tafel gelegd en dat heeft veel in gang gezet”, zegt Weyts. “Je kan terecht kritiek hebben op het besluitvormingsproces, maar ik ben fier dat Vlaanderen het voortouw genomen heeft. Het eindresultaat is dat scholen open mógen gaan en open kúnnen gaan”.