Oplopend begrotingstekort niet zonder risico: “We hadden al veel schulden omwille van slecht bestuur”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis heeft het gat in de Belgische begroting nog een flink stuk groter gemaakt. In hoeverre moeten we ons hierover zorgen maken en hoe moet de overheid hiermee omgaan? We legden deze vragen voor aan Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itenera.

“Dit is een unieke crisis, een beetje te vergelijken met een natuurramp. Er is nu een tijdelijke kost, de economie wordt zwaar getroffen en dus zijn er ook minder inkomsten. Dat wordt opgenomen in de overheidsschuld. Je tolereert een tijdelijke opstoot van de overheidsschuld, je gebruikt dit als een buffer. Je vangt die klap, die tijdelijk is, op met een verhoging van de schuld.”

Problematische begrotingscultuur

Het probleem in België is echter dat men geen buffer heeft om die klap op te vangen en dat wijt Ivan Van de Cloot aan slechte bestuur.

“In goede jaren moet je er wel voor zorgen dat je geen structurele tekorten opbouwt. Helaas slaagt België daar niet goed in want wij hebben de gewoonte dat we ook in gewone jaren al schulden maken. Dat wijst op een problematische begrotingscultuur. Als je een betere kwaliteit van bestuur zou hebben, dan zou je in goede jaren overschotten boeken zodat je reserves hebt om zo’n schok nog veel beter op te vangen.”

Bovendien wordt het opletten geblazen want schulden maken is niet zonder risico. “We moeten ons geen blaasjes wijsmaken. Men zegt wel dat er op termijn opnieuw economische groei zal zijn en dat de schuld opnieuw zal dalen. Dit is echter niet zeker. Het veronderstelt immers dat de rente voor lange tijd lager blijft dan de economische groei, maar daar is geen enkele garantie voor”, aldus de econoom in gesprek met Redactie24.

Domme investeringen zullen we heel zuur betalen

“De schuld stijgt omwille van een uitzonderlijke schok, maar dit is niet zonder risico en zeker niet in een land waar we al veel schulden hebben omwille van een slechte bestuurskwaliteit.”

“We moeten nu niet doen alsof we aan alles en nog wat zomaar geld kunnen uitgeven, we zullen slim met het geld moeten omgaan. De klap heeft voor een stuk te maken met minder belastinginkomsten en dat kan je opvangen, maar aan de kant van de uitgaven moet je heel voorzichtig zijn met waar je geld aan uitgeeft.”

“Je moet ook geld uitgeven aan zaken die de economie versterken op lange termijn, zoals infrastructuur en onderzoek en ontwikkeling. Het doel is dat die zaken een groot rendement hebben waardoor later de schuld gemakkelijker gestabiliseerd kan worden. Als we nu domme investeringen doen, dan gaan we die heel zuur betalen.”