Premièr Wilmes haalt scherp uit na betogingen van zondag

door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
Zondag waren betogingen tegen racisme. Maandag was er een illegale betoging in Leuven.

“Op het Poelaertpleiin in Brussel zijn ongeveer 10.000 mensen vredevol bij elkaar gekomen”, legt premier Sophie Wilmès uit. “Ik verwijs hier dus niet naar de onaanvaardbare gewelddaden die daaruit zijn voortgevloeid. Die moeten streng veroordeeld en vervolgd worden.”

“De bijéénkomsten zijn in strijd met de regels die door de Nationale Veiligheidsraad zijn vastgelegd. Ik ben ervan overtuigd dat de strijd tegen racisme en alle vormen van geweld een nobele en rechtvaardige zaak is. Maar deze bijéénkomsten kunnen nog altijd niet worden toegestaan.”

“De regels zijn er om de bevolking geheel te beschermen. Een bijéénkomst zoals in Brussel kan niet. Bij de volgende fases zullen we ook perspectieven uitwerken voor het uiten van een mening. Deze perspectieven moeten in overéénstemming zijn met de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad.”

“Ik kan ook begrijpen dat de beelden van die bijéénkomsten je doen twijfelen aan het nut om inspanningen te blijven leveren. We kunnen en we mogen niet opgeven. Het virus is er al nog altijd. We moeten onze eigen gezondheid en de gezondheid van onze geliefden niet in gevaar brengen. We gaan het samen moeten doen!”