Terzake gaat undercover op de huurdersmarkt: Worden allochtonen gediscrimineerd?

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Straks om 20 uur zend Terzake een reportage uit over discriminatie op de huurmarkt. ‘Peter’ vindt nog altijd gemakkelijker een appartement dan ‘Abdellah’ is het uitgangspunt.

Mensen met een migratieachtergrond worden op de huurmarkt nog altijd gediscrimineerd. Dat blijkt uit een reportage van Terzake. Meer dan de helft van de immokantoren die Terzake contacteerde, gaf aan dat eigenaars kunnen kiezen om niet aan allochtonen te verhuren, ook al is dat bij wet verboden.

Terzake deed zelf de test en contacteerde verhuurders. Een keer als Peter en een keer als Abdellah. De reacties waren volgens de reportagemakers opvallend verschillend. Met puur dezelfde gegevens en enkel de naam anders werden 40 mails verstuurd: 20 naar immobiliënkantoren en 20 naar particuliere verhuurders.

De reacties waren opvallend verschillend: Peter kreeg van alle 20 gecontacteerde particuliere verhuurders een positief antwoord, terwijl ‘Abdellah’ maar 11 keer een respons kreeg. Bijna de helft van de gecontacteerde verhuurders heeft dus niet eens geantwoord op de mail van ‘Abdellah’.

De immokantoren reageerden wel, 18 van de 20 verstuurde mails kreeg een respons. "We moeten daar mee opletten", zei een immomakelaar aan een ‘Terzake’-redacteur die zich voordeed als kandidaat-verhuurder. "We zijn verplicht om iedereen te antwoorden, ze doen daar soms testen op en als we niet antwoorden kunnen we op het matje worden geroepen."

De redactie deed nog een tweede test en contacteerde 20 immokantoren met de vraag: "We hebben een appartement te huur, maar willen liefst niet aan allochtonen verhuren, kan dat?". Hoewel dit bij wet verboden is en strafbaar is, zagen 11 van de 20 immokantoren hier geen graten in.

"Dat is een vraag die we hier vaak krijgen, hoor. Nu, we moeten hen wel op bezoek laten komen, anders kunnen wij aangeklaagd worden. We laten ze dus op bezoek komen, maar we weten intern dat het niet zo iemand is naar wie we op zoek zijn en dan zoeken we gewoon verder", vernam ‘Terzake’  van een immomakelaar.