Maggie De Block teruggefloten door farmabaas: “Er zullen vaccins genoeg zijn voor iedereen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
We mogen op onze twee oren slapen. Er zullen, in tegenstelling tot wat eerst gezegd werd, genoeg vaccins tegen het coronavirus zijn.

De eerste weken dat het coronavirus welig tierde in Europa werd gesteld dat het vaccin tegen het coronavirus wel eens iets voor de happy few zou kunnen zijn. Maar dat lijkt nu helemaal niet zo te zijn.

In vier Europese landen wordt gewerkt aan vaccins, iets wat minister Maggie De Block niet meteen een goede zet vond, uit vrees dat er geen vaccins genoeg zouden zijn. Paul Stoffels, wetenschappelijk directeur van Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, zei dat die vrees niet klopt. "De vier landen die nu het voortouw nemen, werken heel nauw samen met de Europese Commissie. Het zijn vier kapitaalkrachtige landen, die sterk op voorhand kunnen investeren om de bedrijven mee helpen op te starten", zegt Stoffels in ‘De Zevende Dag’.

Volgens Stoffels wordt er wel degelijk samengewerkt met de Europese Unie, ook voor de verspreiding van de vaccins. "Maar die landen engageren zich ook om de capaciteit die wordt opgebouwd, te delen in Europa. Ik ga ervan uit dat er in Europa genoeg vaccins zullen zijn om te verdelen. Ik denk dat er uiteindelijk zoveel vaccins zullen zijn dat men niet voldoende armen zal vinden om ze te injecteren."

Stoffels heeft ook een voorstelling voor de verdeling van de vaccins. "Wij stellen voor dat die eerst naar de gezondheidswerkers gaan", zegt Stoffels. "Nadien komt de oudere bevolking aan de beurt omdat die het grootste risico lopen. Dus het zal niet per land verlopen, maar per categorie." Het feit dat die landen vaccins maken en verdelen, toont volgens Stoffels dan ook dat De Block fout zit met haar redenering.