Coronavirus zorgt voor kwakzalvers: “Ik kan ook zeggen dat choco tegen corona helpt”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Er zijn heel wat producten en toestellen op de markt waarvan de makers beweren dat die helpen het coronavirus en de verspreiding ervan voorkomen. Maar is dat wel zo?

De virologen blijven vooral in de social distancing geloven. “Sommige zaken zijn wel zinnig. Maar afstand houden en handen wassen, blijven het veiligste”, zegt Marc Van Ranst aan Het Nieuwsblad. “Intussen kan je een eindeloos lange reeks maken met producten die de verspreiding van het virus willen tegengaan.”

En daar zitten volgens Van Ranst vooral economische motieven achter. “Van elke crisis probeert iemand wel een graantje mee te pikken. Er zijn zaken bij die nuttig kunnen zijn, zoals producten met koperionen bijvoorbeeld, maar je hebt ook dingen waarbij ik zeg what the fuck.”

Collega Johan Neyts beaamt de uitspraken van Van Ranst. “Het kan allemaal wel waar zijn, maar daar kunnen we alleen een oordeel over vellen na het zien van wetenschappelijke data. Zolang er geen wetenschappelijke studie achter zit, kan iedereen alles beweren. Ik kan ook zeggen dat choco tegen corona helpt, maar wat ben je daarmee zonder wetenschappelijk bewijs?”