Steven Van Gucht blijft heel voorzichtig: “Volgende week moeten we forse daling zien”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht blijft op zijn hoede voor de verspreiding van het coronavirus, ook al denken en gedragen veel mensen zich alsof alles voorbij is.

Van Gucht verwacht om volgende week een nieuwe tendens te zien. “Ik zou dus begin volgende week graag weer een forse daling van het aantal besmettingen zien”, vertelt Steven Van Gucht aan Het Nieuwsblad. Komt die er niet, dan zou dat wel eens het gevolg zijn van de heropening van cafés en restaurants.

Zowel Van Gucht als epidemioloog Pierre Van Damme maakten zich afgelopen weekend zorgen bij de beelden van cafés en restaurants. “Vandaag is het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Maar ik wil nog eens beklemtonen dat, niettegenstaande de doorgevoerde versoepelingen, het virus niet weg is. We moeten dus afstand blijven houden en de hygiënemaatregelen opvolgen. Anders gaan we er niet komen.”

Dat de cijfers de voorbije dagen weer stegen heeft volgens Van Gucht niet noodzakelijk te maken met ons gedrag. “Voor ons is de opgetekende stijging van de voorbije dagen bovendien eerder een gevolg van de tijdstippen waarop de meeste testen worden afgenomen, namelijk veelal de laatste dagen van de week. We zien quasi alle voorbije weken dat naar het eind van de week de cijfers wat stijgen, om bij het begin van de week weer te zakken.”