Crisis vraagt één commando: “Tijd om het rommeltje op te ruimen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Unspash
De woonzorgcentra bleken tijdens de coronacrisis de achillespees van onze maatschappij te zijn. Heel wat mensen lieten er het leven en dat had vermeden kunnen worden.

Voor de topman van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid moeten er dringend maatregelen genomen worden. "Hevel de bevoegdheid over de gezondheidszorg over naar het Vlaamse niveau", vertelt Dirk Dewolf in ‘De Zevende Dag’.

De crisis heeft getoond dat er in de woonzorgcentra niet accuraat gehandeld werd. "Ik denk dat het tijd is om het rommeltje wat op te ruimen", zegt Dewolf. "Er waren teveel overlegfora, te veel beslissingscentra. Er moet echt in crisistijd een eenheid van commando zijn."

Ook pleit Dewolf om gezondheidszorg weg te halen van het federale niveau. "De kloof tussen de woonzorgcentra, die Vlaams zijn, en de ziekenhuizen, die grotendeels federaal zijn, is te groot gebleken. In de 21e eeuw kan je niet welzijn en preventie en een deel van de gezondheidszorg aan de ene kant hebben en de rest van de gezondheidszorg afsplitsen langs de andere kant."