Carl Devos ziet met lede ogen naar regeringspartijen: “Verwerpelijk wat ze gedaan hebben”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Egbert Lachaert, Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens proberen naar verluidt een regering te vormen zonder PS. Zusterpartij SP.A zou wel een plaatsje krijgen in die regering.

“Een regering met sp.a en zonder PS is voor de Vlaamse socialisten moeilijk. Al hebben ze elkaar al eens gelost: de regering-Leterme was er één met de PS maar zonder sp.a. De PS ligt niet vaak wakker over wat er met sp.a gebeurt”, vertelt politicoloog Carl Devos in Het Laatste Nieuws. 

“Voor sp.a is het cruciaal dat de nieuwe regering geen heruitgave van de afgestrafte Zweedse wordt. Dat wil niemand. Al zullen de Zweedse partijen niet hun hele erfenis afwijzen. Er wordt nu gekeken of een evenwicht mogelijk is.”

"Dat komt de regeringspartijen niet eens slecht uit. Bovendien hebben N-VA en Open Vld meer ruimte voor sociale toegevingen als ze samen regeren. Ze hebben er veel voor over, zelfs sp.a laten 'inbreken' in de Vlaamse regering. Een verwerpelijke praktijk.” 

“In 2014 chanteerde Open Vld de federale formatie: ze wou enkel in de regering-Michel als ze ook in de regering-Bourgeois mocht. Maar sp.a wil niet inbreken. Wel liefst de PS meenemen, met wie ze straks een gebouw delen. De 'drie koningen' zien de PS nog, voor een beleefdheidsbezoek."

Tags carl devos