Frappante cijfers bij sollicitaties: “Heel beperkte kennis van het Nederlands”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits maakte bekend dat 1 op 8 sollicitanten de Nederlandse taal niet beheersen.

Nochtans is een goede kennis van het Nederlands nodig voor de meeste jobs. Maar liefst 89 procent van de werkgevers vraagt dat. “"Het kennen van het Nederlands is belangrijk om kans te maken op een job", zegt Crevits aan De Morgen. "Maar omgekeerd is het hebben van een job ook een troef om de kennis van het Nederlands te verhogen. De werkplek als leerschool.”

Daar moet via de werkgevers volgens Crevits een oplossing voor komen. “Werknemers die onvoldoende Nederlands kennen, moeten begeleid worden. VDAB voorziet daarbij in taaltrajecten. Maar ook voor werkgevers die mensen met een taalachterstand aannemen, moeten we voldoende ondersteuning voorzien."

De minister wordt daarin bijgetreden door de VDAB. "Goed kunnen communiceren met je collega's is belangrijk om te kunnen samenwerken", zegt Wim Adriaens, topman van de VDAB. "Om een goed cv te kunnen opstellen, goed te begrijpen wat er in een vacature staat en een sollicitatiegesprek te kunnen voeren, is kennis van het Nederlands essentieel."