Opnieuw een hittegolf en dat is uitzonderlijk: "Dit is nog nooit eerder voorgekomen"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
We zullen een hittegolf beleven de komende dagen. Die krijgen we wanneer de temperatuur minstens 5 opeenvolgende dagen meer dan 25 graden bedraagt en daarvan ten minste 3 dagen de maximumtemperatuur hoger ligt dan 30 graden.

Het aantal hittegolven neemt toe. “Uit de statistieken blijkt dat er van 1909 tot 1990 er 25 hittegolven in Ukkel werden genoteerd. Van 1991 tot nu zijn er dat al 20”, zegt Thomas Vanhamel van het KMI aan Redactie24.

“In de vorige eeuw, van 1909 tot 1990, kwam een hittegolf gemiddeld maar één keer om de vier zomers voor. De laatste 30 jaar is dat al gestegen naar twee keer om de drie zomers. Dit is een stijging die perfect logisch is gezien de klimaatopwarming.” 

“Met de hittegolf die er nu zit aan te komen zullen we zes zomers op rij al een hittegolf hebben gehad en dat is op nog nooit eerder voorgekomen.”

Jaarlijks verschillen

“De variabiliteit van het weer is belangrijk. Er zijn altijd verschillen van jaar tot jaar, dat is een belangrijk gegeven. Daarbovenop komt de klimaatopwarming als extra factor.”

“Het zou best kunnen dat de volgende zomers er weer geen hittegolven gaan voorkomen, dat zit in de variatie in het weer.”