“Het is echt té ver gekomen, burgers voelen zich zelfs niet meer veilig op het strand”

door: MRO
Vincent Houssin
Afbeelding bron: Photonews

De hele kust stond op stelten omdat enkele tientallen jongeren uit het Brusselse er amok maakten en dat heeft uiteindelijk een impact op alle burgers. Sommigen voelen zich niet meer veilig, dagjestoeristen werd de toegang tot sommige badplaatsen tijdelijk ontzegd.

“Als je ziet wat een impact die probleemjongeren hebben. De helft van de kust staat op stelten. Hadden de rellen niet plaatsgevonden dan was er niets aan de hand geweest en kon iedereen naar de kust komen, ook al was het druk en zijn er coronamaatregelen”, zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter bij politievakbond VSOA, aan Redactie24.

“Zij maken met een honderdtal mensen amok en zorgen ervoor dat de andere burgers slachtoffer zijn of zich niet meer veilig voelen op het strand. Het is echt te ver gekomen. Er zijn heel wat partijen bij betrokken geweest: de strandbars, politiediensten, hulpdiensten. Dit moet echt serieus bestraft worden.”

“Het parket van West-Vlaanderen geeft wel aan een voorbeeld te willen stellen en dat zou elke keer zo moeten zijn. Alle lof voor de procureur want die speelt nu wel kort op de bal. Het is natuurlijk niet makkelijk om zaken aan te tonen als ze twintig mensen oppakken.”

Term jongeren

Vincent Houssin wil dat het probleem ook bij naam wordt genoemd. “Men spreekt over ‘jongeren’. Ik heb zelf ook een zoon die veel kameraden heeft en die echt jongeren zijn. Ik begin het stilaan een belediging te vinden voor die mensen.”

“Nee, het gaat over uitschot uiteindelijk uit bepaalde probleemwijken, wat voor afkomst ze ook hebben. Men spreekt nu over jongeren alsof het brave gasten zijn, maar meestal hebben ze al een uitgebreid strafblad of zijn ze zeer goed gekend bij de politiediensten voor allerlei zaken.“