Herman Goossens slaat alarm: "Juli was maar voorsmaakje van wat ons dan te wachten staat"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Microbioloog Herman Goossens dringt erop aan dat er zo snel mogelijk gestart wordt met een nieuwe manier om mensen te testen op het coronavirus.

Momenteel worden corona-tests afgenomen via een wisser in de neus- of keelholte. Maar een nieuwe speekseltest die in de Verenigde Staten is goedgekeurd, brengt veel voordelen met zich mee.

"Je hebt geen personeel nodig, je hebt geen arts of verpleegkundige nodig, je hebt geen beschermingsmateriaal nodig en er is minder risico op besmetting voor het verzorgende personeel", stelde Herman Goossens op VTM.

Huisartsen

In het najaar zal er meer dan ooit getest moeten worden om een nieuwe lockdown te vermijden. Dan kan die nieuwe test goed van pas komen. "De staalafname wordt de flessenhals voor het testen in het najaar. We gaan onvoldoende personeel hebben. Kijk wat er in juli gebeurde in Antwerpen: de huisartsen werden overstelpt. Dat is nog maar een voorsmaakje van wat ons in de herfst en in de winter te wachten staat."

"We gaan het niet aankunnen indien we stalen blijven afnemen via swabs. Ik denk dat we veel te lang gewacht hebben om dit soort veel eenvoudigere methode op grote schaal te gaan gebruiken, door te veel gepalaver", aldus Goossens.