Krijgt Salah Abdeslam strafvermindering in ons land? “Komt door minister Koen Geens”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Archieffoto
Dit weekend zakt de wereldpers af naar België. Maandag start immers het proces van Salah Abdeslam voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Een proces dat niemand wil missen.

De grote vraag is natuurlijk welke straf de terrorist van de aanslagen in Parijs zal krijgen? Voor de aanslagen zelf riskeert hij in Frankrijk een levenslange gevangenisstraf, maar dat zal in ons land niet het geval zijn voor de schietpartij.

Onduidelijkheid
Er is grote onduidelijkheid over de straf die Abdeslam zal krijgen. De oorzaak is een recent arrest van het Grondwettelijk Hof, dat stukken van de Potpourri II-wet van justitieminister Koen Geens (CD&V) naar de prullenbak verwees.

40 jaar niet meer mogelijk
Daardoor komen moordenaars opnieuw voor het hof van assisen. Veel juristen menen dat het arrest daarnaast ook de strafverhogingen tot veertig jaar vernietigde, die Geens had ingevoerd voor gecorrectionaliseerde processen.

"Maximumstraf is 20 jaar"
Luc Hennaert, de Brusselse rechtbankvoorzitter, zei eerder deze week dat Abdeslam wel degelijk een celstraf van 40 jaar riskeert. “Maar dat klopt niet”, reageert Abdeslam’s advocaat Sven Mary. “De maximumstraf is in deze twintig jaar, door het arrest van het Grondwettelijk Hof.”

"Eerder al veroordeeld"
Minister Geens gaf Mary vrijdagavond gelijk. “Het klopt dat bij de meest voorzichtige lezing van het arrest de maximumstraf twintig jaar is.” Maar er is nog een andere reden waarom Abdeslam toch een celstraf van veertig jaar kan krijgen. “Hij werd al eerder veroordeeld. Omdat hij een straf van meer dan één jaar cel opliep, riskeert hij nu een verdubbeling van zijn straf: veertig jaar cel.”