Politie test snelheid van elektrische fietsen en doet meteen opvallende vaststellingen

door: STS
Elektrische fiets
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Wie met zijn elektrische fiets een tochtje over de grens maakt, is gewaarschuwd. De Nederlandse politie kan nu elektrische fietsen op de rollen zetten om hun snelheid te testen, net zoals bij bromfietsen. Er werden meteen al overtredingen vastgesteld.

"De afgelopen maanden zijn op politielocaties in heel Nederland nieuwe rollentestbanken geleverd", zegt de politie. "Deze testbanken kunnen de snelheid van brom- en snorfietsen controleren, maar ook toetsen of elektrische voertuigen, zoals elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes aan de geldende wetgeving voldoen."

Een elektrische fiets mag in Nederland, net zoals in België, maximum 25 km/u rijden. Voor speedpedelecs is dat in beide gevallen 45 km/u. De eerste weggebruikers met een te snelle fiets zijn intussen al betrapt "Bij de ingebruikname van de nieuwste rollerbank in Amsterdam heeft de politie direct vijf overtreders op elektrische fietsen betrapt", meldt 112Vdg.

"Bij de eerste controles bleek dat enkele elektrische fietsen waren opgevoerd. Een meisje op een fatbike werd betrapt terwijl haar fiets 37 kilometer per uur ging. Ze erkende dat haar fiets was opgevoerd en kreeg een boete."

Die boete die zij moet betalen bedraagt 290 euro. "Bij meerdere overtredingen mogen we de elektrische fiets ook in beslag nemen", zegt de politie.