Belangrijke wijziging op komst voor wie met het vliegtuig reist?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Wie met het vliegtuig reist kan handbagage mee aan boord nemen. Het probleem is echter dat de maximaal toegelaten afmetingen voor handbagage bij de populairste luchtvaartmaatschappijen verschillend zijn.

Vliegen met enkel handbagage is immers bijzonder handig want je hoeft geen bagage in te checken en je hoeft niet extra voor koffers te betalen. Maar dat elke luchtvaartmaatschappij zijn eigen afmetingen oplegt, is zeer vervelend. 

Touring pleit daarom voor verandering. "Luchtvaartmaatschappijen hanteren sowieso al een verschillend beleid (maximaal gewicht, aantal toegelaten tassen, gratis of niet) rond bagage die niet in het ruim hoeft, maar dat de maximale afmetingen van de trolley of de tas zelf ook nog flink verschillend zijn, dat hoort eigenlijk niet. Zeker niet omdat de IATA, de internationale luchtvaartorganisatie, met 56 x 45 x 25 cm zelf een norm voor de handbagage heeft bepaald", aldus Touring.

Wie met verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegt, zou dus trolleys in verschillende afmetingen moeten aankopen en bewaren. Dat is duur en onhandig.

Risico op extra kosten voor handbagage

Bovendien is het voor reizigers verwarrend en frustrerend. Als een reiziger ontdekt dat de handbagage niet voldoet aan de normen van een bepaalde luchtvaartmaatschappij, kan deze worden gedwongen om extra te betalen voor incheckbagage of om de handbagage bij de gate in te checken. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en kan het reizen minder efficiënt maken.

Uniforme regels voor handbagage op vliegtuigen

"Om deze problemen aan te pakken, zou het voor zowel reizigers als de luchtvaartindustrie als geheel gunstig zijn om meer uniforme normen en regels te implementeren met betrekking tot handbagage", klinkt het bij Touring.

"Dit zou het reizen voor passagiers gemakkelijker maken en de efficiëntie en het gemak van het vliegen vergroten. Het zou ook het proces van inchecken en instappen kunnen stroomlijnen en de tevredenheid van passagiers verbeteren."