Crisis hakt erin en doet ons gedrag aanpassen: "Eén op de drie landgenoten in moeilijke financiële situatie"

door: STS
Geld - armoede
Afbeelding bron: Pixabay

Uit een bevraging van Test Aankoop onder de bevolking blijkt dat één op de drie landgenoten aangeeft in een moeilijke financiële situatie te zitten.

De consumentenorganisatie ondervroeg 1.051 Belgen uit alle lagen van de bevolking. En dit naar aanleiding van de inflatie, die met 8,97% het hoogte punt sinds 1982 bereikt heeft.

"78% van de consumenten beknibbelt op de kosten die hun woning aangaan. Dit betekent dat niet alleen mensen in een precaire situatie hun gedrag hebben aangepast. Ook mensen in een financieel iets comfortabelere situatie gaan iets anders leven."

"Concreet betekent dit dat meer dan drie op de vier consumenten minder energie of (warm) water zijn gaan verbruiken of minder uitgaven hebben gedaan ter verbetering van het comfort van de woning."

Supermarkt

"De helft van de bevraagden geeft aan meer te kiezen voor goedkopere huismerken in de supermarkt. De prijsstijging heeft ook positieve gevolgen: 18% zegt bijvoorbeeld minder vlees of vis aan te kopen."

Vakantie

"Meer mensen gebruiken de fiets in plaats van de auto (20%) of passen hun rijstijl aan door de hoge brandstofprijzen. Iets meer dan één op de vier laat weekendjes en tripjes aan zich voorbijgaan en 20% paste zijn vakantieplannen aan."

"43% van de bevraagden geeft aan dat zijn of haar financiële situatie slechter is dan een jaar geleden. Bijna één op de drie landgenoten geeft aan dat zijn of haar actuele financiële situatie moeilijk is. Bovendien zeggen evenveel mensen dat ze geen buffer meer hebben voor eventuele verdere prijsstijgingen de komende weken en maanden", aldus Simon November van Test Aankoop.