Expert vreest nachtmerrie: "Na mooie zomer moeilijke winter, heel Europa zal eronder lijden"

door: STS
mazout aardgas
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Economen maken zich zorgen nu Duitsland, het kloppend hart van de Europese economie, voor het eerst sinds 1991 meer heeft ingevoerd dan uitgevoerd. Een recessie dreigt, en dat zou ook voor ons gevolgen hebben.

"Dat gaan we allemaal in Europa voelen, ook in België gaan jullie dat voelen", voorspelde Carsten Brzeski, econoom bij ING Duitsland, op Radio 1.

"Maar de hoge prijzen, de hoge inflatie hebben jullie in België momenteel ook al. De consumptie staat duidelijk onder druk. Bedrijven gaan die hoge kosten steeds meer voelen, de winsten gaan onder druk komen te staan."

"Als er misschien een scenario komt waarbij in de winter de energieprijzen nog meer gaan stijgen of als er gesproken gaat worden over een stop van de levering van Russisch gas naar Europa, dan gaat niet enkel Duitsland daaronder lijden, maar ook de rest van Europa eronder lijden."

"Dus ik denk dat - hoe mooi deze zomer op dit moment ook is - we ons wel moeten voorbereiden op een moeilijke economische winter. Niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa."

Oorlog in Oekraïne

"Dit gaat zeker nog een tijdje door. Tenzij je denkt dat de oorlog in Oekraïne morgen is afgelopen en de dag daarna de Europese regeringsleiders in Moskou staan en nieuwe handelsakkoorden gaan sluiten met Poetin. Ik geloof er niet in. Het lijkt erop dat het een heel lange oorlog wordt, met alle gevolgen op de energiemarkten."

"De groene transitie wordt nu wel versneld, maar dat betekent dat je in het begin moet kijken naar alternatieven. Alternatieven voor deze transitie zijn vaak nog prijziger. En dat betekent gewoon hoge prijzen voor bedrijven, voor consumenten."

Nachtmerrie

"En dan heb je nog niet het scenario waarbij echt de bezorging van energie tijdelijk moet worden onderbroken. Dat is het grootste nachtmerrie-scenario", stelt Brzeski.

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24