Staatssecretaris haalt uit: schoolreglementen zijn “excentriek en seksistisch”

door: BVDO
Sarah Schlitz
Afbeelding bron: Photonews

De discussie over kledij op school blijft maar doorgaan. Nu moeit ook staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) zich in het debat.

De staatssecretaris vindt dat de schoolreglementen hun beste tijd gehad hebben. "Van de doorschijnendheid van kousen tot de onbedekte schouder; de interne regels van middelbare scholen zijn vaak excentriek maar vooral seksistisch", zegt Sarah Schlitz (Ecolo) aan La Dernière Heure.

Heel wat scholieren gingen met hun directie in de clinch over de kwestie. "De reglementen die een verschil maken tussen de kleding van jongens en meisjes, versterken de binariteit en de druk in een periode waarin leerlingen zoekend zijn, hun lichaam ontdekken en sterk veranderen. De kwestie van de kleding moet met omzichtigheid en empathie worden behandeld", klinkt het.

Volgens de staatssecretaris moeten de scholen dringend werk maken van niet-discriminatieregels in het schoolreglement. "Het is belangrijk om de reglementen te herzien met non-gender en niet-discriminerende richtlijnen. Het kan ook een gelegenheid zijn om educatief werk te doen op het gebied van kleding. Het is bijvoorbeeld onaanvaardbaar dat schoolreglementen nog aangeven dat meisjes geen minirok mogen dragen om de jongens niet af te leiden."