Stevige kritiek: "Grootbanken als KBC en ING spelen het spel niet eerlijk"

door: STS
KBC
Afbeelding bron: Photonews

De kritiek op de Belgische banken, die hun spaarrentes niet willen verhogen, neemt toe. "De banken hebben wel degelijk ruimte om de rente te verhogen", zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop.

"De banken hebben een aantal gekende argumenten als antwoord op deze kritiek: spaargeld wordt gebruikt om leningen aan gezinnen en bedrijven te financieren, maar veel van deze leningen zijn afgesloten in een tijd dat de rentetarieven erg laag waren."

"Daardoor zouden de banken te weinig intrest ontvangen om de rente op te drijven. In werkelijkheid plaatsen de banken ook een enorme hoeveelheid geld (259 miljard euro) bij de Europese Centrale Bank. En daar ontvangen ze een mooie rente voor: 3,25% op dit moment, en waarschijnlijk meer in de toekomst als de rente verder stijgt."

"Dit vertegenwoordigt een jaarlijkse winst van 8,4 miljard euro. Terwijl een verhoging van de spaarrente met 1% hen 3 miljard euro per jaar zal kosten. Dus jawel, de banken hebben wel degelijk ruimte om de rente te verhogen."

"De grote banken spelen het spel niet eerlijk. Zodra de obligatierente steeg, haastten de banken zich om hun rente op leningen te verhogen, maar op spaarrekeningen was er weinig of geen stijging. En om van een betere rente te kunnen profiteren, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het openen van een nieuwe rekening."