Belangrijke dag voor energieprijzen: "Mislukken is geen optie"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Energie Tinne Van der Straeten komt vrijdag samen met haar collega's uit andere Europese landen om de hoge energieprijzen te bespreken.

"De mensen en onze bedrijven betalen vandaag historisch hoge facturen. Het is een zeer ontwrichtende crisis", zei Van der Straeten (Groen) op Radio 1.

"Voor mij is mislukken geen optie. Ik vertrek naar de raad om de verwachtingen te kunnen inlossen, zodat het plafond op de gasprijzen er kan komen."

De Europese Commissie wil een plafond voor Russisch gas, maar dat gaat volgens Van der Straeten niet ver genoeg.

"Dat plafond is eigenlijk een sanctie. We zien dat er vandaag maar nog maar heel weinig Russisch gas naar Europa komt. Voor de oorlog was dat 40%, nu is dat nog maar 9%. Dus dat gaat de prijs niet doen dalen."

"We hebben echt rust nodig op de markt. Die bokkensprongen moeten uit de prijs gehaald worden. De prijzen zijn ook veel hoger dan op de Aziatische markten. Dus wij betalen eigenlijk een toeslag door de grote onzekerheid omwille van de oorlog, en die moeten we eraf halen."

"Het wordt hard werken, maar de inzet is: lage facturen voor onze gezinnen en onze bedrijven, met maatregelen die snel ingevoerd kunnen worden en ook effectief impact hebben."