CD&V-voorzitter Coens geeft verrassende verklaring: "Om paars-groen onmogelijk te maken"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

CD&V heeft 'ja' gezegd om rond de tafel te gaan met socialisten, liberalen en groenen om een nieuwe federale regering te vormen. Het is een serieuze bocht van de Vlaamse christen-democraten die maandenlang volhielden dat er een meerderheid moet zijn langs Vlaamse kant.

Voorzitter Joachim Coens gaf een verrassende verklaring voor de bocht die zijn partij maakt in De Ochtend op Radio1. Zo gaf hij aan dat CD&V een paars-groene regering onmogelijk maakt door deel te nemen.

"Om paars-groen onmogelijk te maken. Als wij niet meedoen, dan is het inderdaad paars-groen en dan is het vertrokken. Dan vraag ik mij af of dat een goed beleid zou zijn voor ons, voor Vlaanderen."

"Als we dat anders willen hebben en onze eigen inbreng doen, dan moeten we proberen kijken of we dat kunnen bijsturen."

"Het idee dat wij bij paars-groen komen is totaal fout. Ofwel doen we niet mee en dan is het paars-groen en dan zullen we fel oppositie voeren, ofwel doen we mee en dan is dat een totaal ander beleid met vier stromingen. Vandaar dat ik dat ook Avanti heb genoemd."

"De mensen zijn politiek kotsbeu en dat was ook één van de elementen om te kijken of wij onze inbreng kunnen doen. Mensen zijn bezig met hun job, met hun gezondheid, enzovoort. Als het daarover gaat willen we meewerken."