"Dan kan de Vivaldi-regering vallen": Econoom "zou er geld op inzetten" en noemt datum

door: STS
Regering
Afbeelding bron: Photonews

Professor Arbeidseconomie Stijn Baert ziet een groot obstakel opduiken op het pad van de Vivaldi-regering. Dat zou de regering volgens hem zelfs ten val kunnen brengen.

"Volgend jaar hebben we nieuwe onderhandelingen over de loonnorm. Dan zal men moeten bepalen hoeveel de lonen de komende twee jaar mogen stijgen", zei Baert in 'De Afspraak'.

"De wet van '96 is eigenlijk een formule: we kijken hoe de lonen bij ons de laatste twee jaar zich ontwikkeld hebben, hoe hebben ze dat in het buitenland gedaan, en wat is onze verwachting in het buitenland voor de komende twee jaar?"

"Aan de hand van die formule wordt bepaald hoeveel onze lonen de komende twee jaar mogen stijgen. Vorig jaar was dat 0,4%."

"Als wij die loonwet volgend jaar willen handhaven, moeten we naar een negatieve groei van onze lonen, we zullen de index niet kunnen volgen."

Kiezen

"Men zal in 2023 moeten kiezen tussen ofwel de automatische loonindexering, ofwel wordt de loonwet van '96 gevolgd en behouden we de concurrentiekracht van de bedrijven."

"De socialisten en de liberalen, die de Vivaldi-regering dragen, zullen allebei niet willen toegeven. De liberalen zullen niet willen toegeven aan de loonwet van '96, de socialisten zullen niet willen toegeven op de loonindexering."

"Dus als ik mijn geld moet inzetten op wanneer Vivaldi zou kunnen vallen, zou ik zeggen: maart 2023, wanneer over de loonnorm gesproken moet worden."