"Denk niet dat N-VA zou tegenwerken als ze in de federale regering zouden zitten"

door: WVDS

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) kent geen omgevingsvergunning toe voor de bouw van gascentrales in Vilvoorde, Tessenderlo en Dilsen-Stokkem en steekt zo stokken in de wielen van de federale regering die de kerncentrales wil sluiten. Politicoloog Dave Sinardet ziet dat de verschillende samenstelling van de regeringen niet bevorderlijk is 

“Ik probeer dat een beetje vanop een afstand te bekijken, omdat ik absoluut geen energie-expert ben. Ik zal me dus zeker niet uitspreken voor of tegen gascentrales of de kernuitstap”, stelt Dave Sinardet in gesprek met Redactie24.

N-VA zit in de Vlaamse, maar niet in de federale regering. "Er is me wel al vaker als politicoloog iets opgevallen. Telkens regeringen verschillend zijn samengesteld, krijg je heel vaak conflicten, tegenwerkingen, blokkeringen tussen die regeringen.”

“Heel vaak zie je dat partijen dan hun positie in de ene regering gebruiken om er oppositie mee te voeren in de andere regering. Ik heb wel het gevoel dat dat in deze kwestie ook gebeurt.” 

“Ongetwijfeld zijn er inhoudelijke argumenten om die gascentrales niet te vergunnen, maar het past ook wel in de oppositierol van de N-VA tegen de federale regering. Mocht N-VA ook in de federale regering gezeten hebben en er was een deal gemaakt, dan denk ik niet dat ze zouden gaan tegenwerken.”

“Dat is misschien een weinig volwassen manier van omgang van politieke partijen met ons federale systeem, want in een federaal systeem is het logisch dat er verschillende samenstellingen zijn. Bij ons leidt dat toch altijd tot conflicten en blokkeringen.”