Econoom kraakt de pensioenhervorming helemaal af: "De lat ligt op de grond"

door: STS
Stijn Baert
Afbeelding bron: Photonews

Professor arbeidseconomie Stijn Baert vindt het akkoord over de pensioenhervorming ruim onvoldoende. Dat laat hij via sociale media duidelijk verstaan: "De olifant lijkt een muis te hebben gebaard."

"Met een echte pensioenhervorming, laat staan het veiligstellen van de pensioenen van de volgende generaties, heeft dit niks te maken", stelt Baert op Twitter.

"Een pensioenbonus voor wie langer doorwerkt, is normatief zeker verdedigbaar. Maar het activerend effect dat men van deze dure wortel verwacht, is niet geloofwaardig. Studies geven aan dat het effect nihil of klein is."

"Interessant: voormalig professor en huidig minister Frank Vandenbroucke beschreef in 2019 zelf waarom de pensioenbonus niet werkte. Die wil men nu dus herinvoeren. Uit bestaande teksten blijkt op geen enkel moment dat men voor een sterkere prikkel gaat."

Minimumpensioen

"Om toegang te krijgen tot het minimumpensioen, volstaan 20 gewerkte jaren nog steeds. Dat is de lat tegen de grond leggen omdat onder de grond te veel moeite zou kosten. Wie grotendeels niet werkte kan nog tot hetzelfde pensioen komen als wie een hele carrière werkte."

"Ook de moed om te herverdelen tussen pensioenen bij de overheid en in de privé ontbreekt compleet. Een gemiddeld ambtenarenpensioen dat meer dan dubbel zo hoog is als in de privé, en pensioen op 55 jaar voor velen bij de NMBS, dat vindt men blijkbaar best oké."

"Het lijkt nu al zeker dat deze schijnvorming dé ontgoocheling is van de bijna vijf jaar dat ik het sociaal-economisch beleid op de voet volg. En dat wil wat zeggen."

Mis niets met de gratis app van Redactie24