Egbert Lachaert laat frustraties de vrije loop: "Beschaamd als politicus door dat toneel"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Er heerst spanning binnen de Vlaamse regering. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gaf afgelopen week geen vergunning voor een gascentrale in Vilvoorde, maar coalitiepartners CD&V en Open Vld waren niet op de hoogte gebracht.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert vindt die gang van zaken niet kunnen. "De manier waarop die beslissing genomen is, was geen toonbeeld van loyaliteit richting de collega's binnen de Vlaamse regering", zei hij op Radio 1

"De beslissing was blijkbaar eind oktober genomen, zonder dat men de collega's van CD&V en Open Vld en zelfs eigen ministers van N-VA had ingelicht."

"Ik denk niet dat dit een werkmethode is die heel veel vertrouwen geeft binnen de Vlaamse regering. Ik denk dat er een probleem van vertrouwen is wanneer een minister op 29 oktober zo'n belangrijke beslissing neemt, middenin een onderhandeling over een klimaatplan."

"Dat is toch geen fait divers, geen kleinigheid. Jan Jambon zal werk hebben met het herstellen van het vertrouwen."

Beschaamd

Ook het gekibbel tussen het federale niveau en het Vlaamse niveau over belangrijke thema's als energie en klimaat waren een doorn in het oog voor Lachaert.

"Als politicus was ik beschaamd over het toneel dat deze week tentoongespreid werd. Mensen verwachten van politici verantwoordelijkheidszin. Om te zorgen dat in 2025 het licht blijft branden en de elektriciteitsfactuur betaalbaar blijft."

"De cinema die ik deze week gezien heb van het ene beleidsniveau naar het andere, dat brengt niets bij."

Download nu de gratis app van Redactie24