Egbert Lachaert schuift datums naar voren: "Zo lang zullen we nog een inspanning moeten leveren"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verwacht geen grote versoepelingen. Buitenshuis moet er wel meer mogelijk worden. En de avondklok, die mag wat hem betreft verdwijnen.

"De cijfers gaan niet de goede richting uit. We hebben een periode van vijf weken nodig, tot aan de paasvakantie, waarin we een inspanning moeten leveren. Nadien is er wel degelijk perspectief. Dat hebben de modellen van de experten aangetoond. Je kan ten vroegste op 1 april en ten laatste op 30 april grote versoepelingen doorvoeren", zei Lachaert op Radio 1.

"Ik verwacht na het Overlegcomité een dubbele boodschap: nog enkele weken voorzichtigheid, maar daarna toch perspectief. Dat laatste is heel belangrijk, ook voor de horeca, die al zo lang dicht is. Die mensen bloeden en willen weten wanneer ze ongeveer kunnen heropenen. Ergens moet je dat duidelijk maken, want anders hou je de mensen niet gemotiveerd."

"Dat betekent niet dat er in maart niets kan. Buiten is het besmettingsrisico kleiner, dus ik verwacht dat wat betreft er wel zaken mogelijk zijn."

Avondklok

Lachaert wil zo snel mogelijk van de avondklok af. "Dat is een term uit de oorlogstijd. Daar zou de komende weken een debat over gevoerd moeten worden, om die zo snel mogelijk te lossen. Maar ik zou niet willen dat de horeca daardoor niet kan openen."