Frank Vandenbroucke heeft slecht nieuws voor rokers: "Er komt een trein van maatregelen"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bindt de strijd tegen roken aan. De komende jaren wordt "een trein van maatregelen" ingevoerd.

"Het beleid is een beetje in slaap gevallen. De trein van maatregelen is eigenlijk stilgevallen. Dat is ook de reden waarom we nu een nieuwe trein van maatregelen op gang trekken", zei Vandenbroucke in 'Terzake'.

"We gaan een strategie op poten zetten waarbij je een generatie krijgt die niet meer begint te roken."

"Vanaf 1 januari zal er niet meer gerookt mogen worden op perrons van stations. Binnen een jaar, begin 2024, zal je niet meer in de verleiding kunnen komen om snel nog een pakje sigaretten via een automaat in een café te kopen. Die automaat zal daar binnen een jaar niet meer staan."

"Binnen twee jaar, begin 2025, mogen er ook geen losse pakjes meer verkocht worden op café, en ook niet meer op festivals, waar veel jongeren komen."

"En nog veel belangrijker voor mij: plekken waar heel veel kinderen komen. Dierentuinen, speelpleinen, attractieparken, kinderboerderijen... We gaan de sigaretten daar volledig weren."

"Binnen drie jaar, begin 2026, mogen er geen rookkamers meer zijn in cafés. Binnen vijf jaar willen we de verkoop ook weren uit alle grote voedingszaken."

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24