"Hier in België wordt de democratie stevig verkracht"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Uit een enquête van de RTBF blijkt dat bijna een vierde van de Belgen de parlementaire democratie liever vervangen ziet worden door een ander systeem.

Wij stelden op onze Facebook-pagina aan onze lezers de vraag of zij dat ook vinden.

"De democratie is het probleem niet, maar de politieke structuur van zes regering en een zestigtal ministers", vindt Daniel.

"Welk democratisch systeem? We hebben gekozen en krijgen niet wat we hebben gekozen", vindt Stefanie.

"Het vervangen van een democratie betekent automatisch kiezen voor een dictatuur en leven zoals in Rusland of China. Als het niet werkt zoals verwacht, dien je het aan te passen. Dat is wel iets anders dan vervangen", stelt Rudi.

"Dit is geen democratie, maar een particratie waarin wij leven. In een democratie wordt er geluisterd naar de kiezers en zoeken de twee grootste een oplossing. Een cordon bestaat niet in een democratie", schrijft Dimi.

"Hoe kan men spreken over democratie wanneer 35% van de bevolking 50% van de macht heeft?", verwijst Jeroen naar Wallonië.

"Hier in België wordt de democratie stevig verkracht. De stemmen van 6 miljoen Vlamingen zijn maar evenveel waard als de stemmen van 4 miljoen Franstaligen. En het cordon sanitaire is een levensverzekering voor de linkse partijen, die boven hun democratisch gewicht spelen", vindt Filip.