"Opmerkelijk dat Alexander De Croo zich tot dat niveau meende te moeten verlagen"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) krijgt kritiek te verduren. Die komt vanuit de hoek van N-VA, met name van Theo Francken.

De Croo pakte enkele weken geleden uit met een paginagrote politieke advertentie in alle kranten. In zijn boodschap erkende de premier het gebrek aan samenwerking tussen politici, die te veel ruzie maken.

"Dit is niet wat ik voor ogen had toen ik drie jaar geleden aan mijn opdracht begon", gaf hij toe. Hij stak de hand ook in eigen boezem. "Politici zijn soms zo met zichzelf bezig dat ze vergeten voor wie en voor wat ze moeten werken. Ik werp geen steen. We hebben ons hier allemaal van tijd tot tijd schuldig aan gemaakt. Ook ik heb fouten begaan, en dat spijt mij."

"Ik vond het zeer opmerkelijk dat de premier dacht zich tot dat niveau te moeten verlagen", komt Theo Francken hier dit weekend op terug in een interview met De Tijd.

"Hij probeerde de mensen wijs te maken dat er politici zijn die het land willen opbouwen - hijzelf - en politici die het land kapot proberen te maken - lees: de N-VA en het Vlaams Belang, de twee grootste partijen van Vlaanderen."

"Sorry, maar niet wij praten het land de grond in, hij bestuurt het de grond in. Als De Croo het echt meende met het land, dan had hij na de mislukte onderhandelingen over de fiscale hervorming zijn ontslag ingediend.'