Premier De Croo maakt zich boos en blikt vooruit op Overlegcomité van vrijdag

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Alexander De Croo (Open Vld) heeft zich woensdag kwaad gemaakt in de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer. Hij haalde uit naar Parlementsleden die volgens hem niet voldoende bezig zijn met de epidemiologische situatie in het land.

"We zitten in een pandemie, we moeten maatregelen nemen in een pandemie om de gezondheid van de mensen zo goed mogelijk te beschermen. Dat lijkt mij de basis", aldus Alexander De Croo.

"Geen enkele vraag maakte ook maar een allusie op wat nu eigenlijk de epidemiologische situatie is. Het is wel enigszins verrassend op een moment waarop dagelijks meer dan 3.000 mensen besmet worden. Dagelijks worden gemiddeld meer dan 240 mensen gehospitaliseerd."

"Er liggen meer dan 900 mensen op intensieve zorgen. Meer dan 500 mensen zijn geïntubeerd. Iemand wordt geïntubeerd als er echt geen andere mogelijkheid is. Elke dag overlijden ook 40 mensen. Niemand spreekt daarover, maar het is wel de realiteit. Het is de realiteit voor die mensen. Het is de realiteit voor mensen die hen kennen. Ik hoor ook niemand spreken over het feit dat gehospitaliseerden gemiddeld jonger zijn. Hopelijk vormt dit toch de basis van deze discussie."

De premier maakte duidelijk dat tijdens het Overlegcomité vrijdag zal worden bekeken hoe het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames maximaal beperkt kan worden.

"Het is ook de basis voor de discussie binnen het Overlegcomité van vrijdag. De eerste vraag die moet worden gesteld is welke stappen kunnen worden ondernomen om terug te keren naar onze vroegere levensstijl en toch maximaal voorkomen dat mensen besmet raken of ernstig ziek worden in onze ziekenhuizen."