Premier De Croo waarschuwt voor snelle versoepelingen

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft woensdag benadrukt dat de versoepeling van de coronamaatregelen stap voor stap moet gebeuren. Hij verwijst naar andere landen waar het fout is gelopen door te snel te versoepelen.

Alexander De Croo legde in de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer uit dat we vandaag de strijd aangaan met een virus dat veel besmettelijker is dan een jaar geleden.

"Wij stellen vandaag vast dat het virus zeer frequent circuleert. Wij zijn trouwens vandaag niet meer hetzelfde gevecht aan het voeren als een jaar geleden. Het is intussen een ander virus, het is intussen een gemuteerd virus. De Britse variant is veruit dominant en zit tussen 85 en 90 %. Wij weten ook dat de Britse variant andere kenmerken heeft, veel besmettelijker is en een stuk virulenter is dan wat wij een jaar geleden zagen."

"De basisredenering blijft dus nog steeds om zoveel mogelijk contacten te vermijden. De maatregelen die het Overlegcomité genomen heeft, zijn steeds een set van maatregelen. Men mag nooit kijken naar specifiek de impact van een beperking op de ene sector, naar specifiek de impact van een beperking op de andere sector. Het gaat over een totaliteit van maatregelen, die de bedoeling hebben om circulatie te verminderen."

De premier beklemtoont hoe belangrijk het is om versoepelingen stapsgewijs door te voeren. "Circulatie verminderen heeft steeds te maken met de globaliteit van de maatregelen. En dus moeten wij stap voor stap gaan in de versoepeling van maatregelen. Wij moeten dat op een veilige manier doen. Als men trouwens kijkt, over heel de wereld, naar de landen die een snelle versoepeling gedaan hebben, bijna in alle landen waar men dat snel en abrupt gedaan heeft, is het fout gelopen."

De vaccinatiecampagne draait nu op volle toeren. Meer en meer mensen zijn beschermd tegen het virus en dat zorgt voor meer mogelijkheden.

"Het is dus absoluut logisch om dat stap voor stap te doen, om dat veilig te doen, maar ook om niet alleen naar de epidemiologische situatie te kijken maar ook naar de voortgang van de vaccinatie. Dat was het nieuwe element in de beslissing van het Overlegcomité van vorige week. Natuurlijk houden wij rekening met het feit dat die vaccinatie sneller en sneller gaat."